maanantai 3. helmikuuta 2020

Psykologiaa propagandan takana


Tutkittua ja havaittua

Ihmismieli on siltikin, vuosikymmenten tutkimisen jälkeen, suuri mysteeri ihmiselle itselleen. Moni tutkittu asia ei olekaan tuonut samaa tulosta toistettaessa ja suurta osaa mielen ilmiöistä ei joko olla tutkittu tai mikä todennäköisempää, niitä tutkimuksia ei olla koskaan julkaistu. Miksi näin sitten on? Yhtenä syynä omiin tutkimuksiini vedoten väitän, että monesta asiasta ollaan hyssykkää koska tulosten julkaiseminen ja asioiden kertominen julki paljastaisi karun todellisuuden - meitä kusetetaan ihan käsittämättömän paljon. Osaa näistä mielen ihmeellisyyksistä on toki havainnoitu hyvinkin seikkaperäisesti ja siitä kirjoitettu, mutta miksi nämä asiat tapahtuvat onkin sitten teoriaa... teoriaa, jonka vahvistaminen on kovin vaikeaa.

Kun psykologiasta propagandan takana puhutaan, voidaan heti alkuun jakaa propagointi kahtia sen mukaan onko sielä taustalla yksi yhteinen virallinen tarina vai ei. Kyllä, suuri osa psykologisista tempuista mitä propagandistit käyttävät, toimivat virallisen tarinan kera siinä kuin ilmankin. Mutta se paino, jonka yksi yhteinen tarina antaa, sitä ei voi aliarvioida. Useista mielen, kuin myös argumentoinnin "vinoutumista", on enemmistöön vetoaminen. Kaikkihan sen tietää, tiedäthän? Konsensus on aina oikeassa, niinhän se tiedekin kertoo?

Auktoriteetiusko on yksi näistä vahvimmista tekijöistä virallista tarinaa käyttävässä propagandassa. Kun "luotettava taho" kertoo että asia niin on, niin hittolainen niinhän sen täytyy olla. Tässä kohtaa kuitenkin mennään helposti hakoteille - se asiantuntija joka asiasta kertoo voi hyvin olla asiasta perillä ja kertoa sen totuuden. Jos asia on tarkistettavissa ja vahvistettavissa, on se julkisuudessa valehtelu hyvinkin haitallista omalle urakehitykselle jolloin ihan mitä tahansa ei parane kertoa. Jos taas koko kupletin juoni perustuu tarinoihin tai "tutkittuun" jota ei voida mistään muualta tarkistaa tai vahvistaa, silloin sitä auktoriteettia voi hyvinkin pitää vähemmän luotettavana tiedonlähteenä. Nämä kaksi eri "auktoriteettia" menevät usein sekaisin kun mennään mihin tahansa aiheeseen virallisen tarinan ulkopuolella.


Muutama esimerkki-ilmiö

Joukkomieli/joukkosielu on Gustave Le Bon nimisen miekkosen jo yli sata vuotta sitten kirjaama ilmiö siitä, kuinka ihminen laumassa ollessaan ikäänkuin liimautuu toisiinsa ja antaa näin muodostuneen yhteisen "mielen" hoitaa se ajattelu. "Joukossa tyhmyys tiivistyy" ei ole kovin kaukana todellisuudesta. Moista ilmiötä voidaan pitää evoluution aiheuttamana, kun alkuihminen lyöttäytyi laumaksi selvitäkseen rankassa elinympäristössä. Mene ja tiedä mistä se johtuu, mutta havaittavissa olevasta ilmiöstä on kuitenkin kyse. Koska propagandassa ja massamanipuloinnissa tarkoituksena on saada ihmiset toimimaan halutulla tavalla, täytyy moinen ilmiö tietenkin ottaa hyötykäyttöön.

Lauman saamiseen hyötykäyttöön vaatiikin jo sitten hieman osaamista ja resursseja. Yhtenä tyypillisenä esimerkkinä lauman ajattelua käytetään suojaamaan laumaa ulkopuoliselta vaikuttamiselta, eli "vihollisen" propagandalta. Ongelmahan tässä tulee vastaan siinä, jos se "vihollinen" ei olekaan vihollinen vaan itse asiassa ystävä joka yrittää herättää siitä kusetuksesta. Lauman jakaminen helposti hallittaviin osiin (puolueet) ja osien johtaminen ennalta valituilla "suurilla johtajilla" on taas tyypillistä politiikkaa.

Stereotyypit, eli mielen käyttämät automaattiset mallit niin esineistä kuin ihmisistä, pelaavat myös hienosti omaa osaansa propagandassa. Koska virallisen tarinan ulkopuolisille keinot näiden stereotyyppien luomiseen ovat varsin rajalliset, suurin osa näistä ulkoa luoduista stereotyypeistä tuleekin sieltä valtamedian suunnalta. Media kertoo millainen on "hyvä ihminen", mies tai nainen, mitä menestyvä ihminen asioista ajattelee ja niin edelleen. "Tuo on niin tyypillistä senjasen käytöstä!", mutta mistäs se tyypillinen malli onkaan tullut siihen omaan mielikuvaan? Toki ihminen säätää jatkuvasti omia stereotyyppejään sen mukaan kuinka hyvin tai huonosti ne täsmäävät siihen henkilökohtaiseen reaalimaailmaan. Viihdeteollisuus onkin kunnostautunut tässä stereotypioiden luonnissa heti alkuaikojen sotapropagandaelokuvista lähtien.


Massamanipulointi on taitolaji

Kun psykologiaa tieteen alana 1800-luvun lopulla lähdettiin tutkimaan, olikohan se päällimmäinen ajatus jo tuolloin "miten hallita ihmisiä tehokkaammin"? Psykopatologia, eli mielen häiriöiden tutkinta, on varmasti auttanut monia ihmisiä, mutta läheisesti samaan tieteen alaan on nidottu myös tutkimukset siitä, kuinka esimerkiksi kulttien voima toimii - kuin myös miten niitä voidaan käyttää ihmisiä vastaan. "Parantamisen" lisäksi paljon resursseja käytetään siis myös siihen, kuinka mielen ongelmia voidaan hyväksikäyttää ja luoda keinotekoisesti. MK-Ultra varmasti yksi kuuluisimmista ohjelmista tässä psykologian ja etenkin psykopatologian alalla...

Onkin omalla tavallaan varsin pelottavaa ajatella, kuinka paljon resursseja käytetäänkään ihmisten manipulointiin psykologisia operaatiota käyttäen - eli kaikki se tutkittu ja havaittu muutetaan aseeksi. Joka vuosi armeijat ja tiedustelupalvelut ympäri maailmaa kaatavat valtavia summia rahaa niin itse niihin psykologisiin operaatioihin, kuin niiden kehittämiseen. Ja tämä tutkimustieto leviää sitten kansan keskuuteen ei niinkään oppina, vaan suoraan hyökkäyksenä sitä kansalaisen mieltä vastaan. Toisinajattelijoiden kurissa pitäminen on yksi näistä operaatioista, jonka toimivuudesta jokainen saakin vetää omat johtopäätöksensä.

Ehkä olisikin parempi puhua surullisesta kuin pelottavasta, kun ajattelee minkä verran ne vallanpitäjät oikeasti sijoittavat resurssejaan ihmisten manipulointiin. Kaikki se tutkittu ja havaittu voitaisiin käyttää ihmiskunnan hyväksi, mutta sen sijaan suurinta osaa siitä kerätystä tiedosta käytetään vain aseena ihmisiä vastaan. Toisaalta, tämä on samalla täysin ymmärrettävä tilanne - psykopaatit ja sosiopaatit, eli ihmiset jotka pitäisi laittaa hoitoon tai lukkojen taakse etteivät vahingoita muita, ovat sen sijaan niitä jotka tätä maailmaa ohjailevat omien halujensa mukaan. Mutta koska yleistäminen on rumaa - eivät kaikki vallanpitäjät ole psykopaatteja tai sosiopaatteja. Onko se sitten jollain tavalla lohduttava tieto, että osa tästä kansan orjuutuksesta on ihan "terveiden" ihmisten ansiota?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti