lauantai 1. elokuuta 2020

Propagandako salatiedettä?


Onhan se, jos enemmistöltä kysytään

Ennen itse varsinaista pohdintoa, pieni ilmoitus joka liittyy vahvasti itse aiheeseen. Allekirjoittanut on aloittanut askartelemaan paskartelemaan kokonaista kirjaa propagandasta - semmoista oppikirjan muotoon olevaa lähdeteosta propagandan toiminnasta, käytöstä ja vaikutuksista. Siitä syystä blogiin saattaa ilmaantua hieman tavallista harvemman materiaalia, mutta se jää nähtäväksi kuinka suuri vaikutus sillä oikeastaan on. Mitään aikataulullisia suunnitelmia ei ole, eikä se onnistuminen liioin ole kirkossa kuulutettu, joten katsotaan päivää kerralla eteenpäin. Tarkoituksena kirjassa on siis vastata otsikon kysymykseen silleen pitkän kaavan mukaan. Nyt kuitenkin lyhyesti, samassa runomitassa kuin edellisetkin tekstit.

Netti on pullollaan muutaman minuutin mittaisia videoita, joissa kerrotaan että "teille valehdellaan"... Tilaa kanava ja tykkää videosta! Audiovisuaalisessa muodossa paukutetaan takaraivoon saakka kuinka propagandalla ihmisiä kusetetaan, käyttäen niitä täsmälleen samoja propagandan keinoja kertomaan se tarina kohdeyleisölle. Onhan se toki hyvä, että ihmisiä informoidaan kuinka heitä huijataan, mutta loppuviimein suuri osa näistä videoista lähinnä vain osoittaa kuinka helppoa on saada ihmisen huomio ja saada katsoja seuraamaan sitä kerrottua tarinaa - toki sillä erotuksella, että se propagandasta varoittava propaganda toki myös varoittaa propagandasta, eikä vain käytä sitä manipuloimaan katsojaansa.

No mutta tuohan on nyt vaan ylimielisyyttä ja kateutta, kun ei näitä tekstejä kukaan kuitenkaan lue siinä kun videot keräävät tuhansia ja taas tuhansia osumia! Voisihan sen asian niinkin nähdä, toki, enkä kiellä etteikö olisi mukava nähdä lukukertojen nousevan ja ihmisten ymmärtävän pala kerrallaan niitä mekanismeja millä meitä hallitaan. Mitään uutta tai ihmeellistä en juurikaan pöytään ole edes lyömässä, vaan nämä kaikki jutut on tiedetty ja tutkittu vuosien saatossa jo moneen kertaan - esimerkiksi kuinka tästä tyranniasta pääsisi eroon. Mutta jos kerran kaikki jo tiedetään, miksi propaganda on edelleen mysteeri niin monelle?


Ei ole, eikä edes mitenkään salaista

Viimeisen sadan vuoden aikana on propagandasta julkaistu hyllymetrikaupalla kirjoja ja tutkimuksia. Mutta kenellä on oikeasti aikaa käydä ne läpi? Suuri osa hyödyllisistä teoksista kun on jo sieltä vanhemmasta päästä ja keinot ovat sataan kertaan päivittyneet. "Propaganda and Persuasion" - Jowett, O'Donnell, on harvoja uudempia teoksia aiheesta, mitä itsellä on tullut vastaan. Varmaan niitä olisi muitakin, jos oikein kaivelisi? Ja mikä onkaan yhteistä näille teoksille? Ei niitä ainakaan koulussa opeteta...

Varmaankin ihan sattumalta se on vaan jäänyt kertomatta kansalle, kuinka sitä viedään kuin litran mittaa? Kaikki se tutkittu tieto kyllä löytyy sieltä netistä ja paikallisista kirjastoista, mutta se on silputtu niin tuhanteen osaan että vuosienkin jälkeen niitä puuttuvia palasia tulee vastaan. Hyvänä lähteenä voi esimerkiksi pitää eri journalistien ja muiden media-alan veteraanien kirjoittamia elämänkertoja, missä he eivät tietenkään suoraan kerro teoistaan, mutta antavat ymmärtää kuinka heidän tehtävänsä oli paimentaa kansoja. Piilossa kaikkien nähtävillä?

Ihmiset myös osaavat kertoa, että media ohjaa mielipiteitä ja on oikeasti vallassa, jonka jälkeen he kirmaavat tekemään niitä median neuvomia asioita kuten äänestäminen. Moni nyökyttelee kuunnellessaan niitä lyhyitä videoita manipuloinnista ja sitten laittavan television päälle tai lukevat ne valtamedian uutiset päälle. Mitä siis siitä pienestä tiedonmurusta oli apua, jos ei sitä osaa soveltaa omaan elämäänsä? Ehkä se onkin koko ongelman ydin? Tietoa kyllä on ja sitä osataan etsiä, mutta niillä paloilla ei tee mitään kun se sama media ei kertonut miten niitä voi käyttää omassa elämässään hyväksi?


Ihmiskunnan yhteinen tieto

Mitä tapahtuisi, jos kaikki ihmisen keräämä tieto olisi vapaasti kaikkien käytettävissä eikä sitä ohjattaisi esimerkiksi propagandan avulla? Mihin kaikkeen ihmiskunta kykenisikään, jos sananvapaus oikeasti mahdollistaisi kaiken tiedon vapaan kulun? Emme periaatteessa edes tarvitsisi tietoa siitä, kuinka ihmisiä manipuloidaan propagandalla, koska meitä ei manipuloitaisi ja ohjattaisi sillä propagandalla. Utopistinen ajatus, ehdottomasti, mutta pohdippa tovi mihin kykenisimmekään, jos tietoa ei ohjailtaisi.

Propaganda ei toki ole läheskään ainut tämmöinen julkinen salatiede, mistä kaikki tietävät juuri sen verran että sitä vähää tietoa voidaan käyttää heitä itseään vastaan. Propaganda nyt vaan sattuu olemaan se perusta, jonka päälle koko yhteiskunta on kasattu? Kun koko järjestelmä perustuu massojen manipulointiin ja ohjaukseen, olisi sen manipuloitavan etu ymmärtää niitä mekanismeja, vaikkei sekään tietenkään riitä tästä oravanpyörästä irtautumiseen.

Jos asian ymmärtää, sen pystyy selittämään toiselle. Jokin aika sitten pitkän meditaation jälkeen tulin siihen lopputulokseen, että siinä on sopiva haaste loppuelämäkseni - ymmärtää propagandasta ja manipuloinnista niin paljon, että kykenen sen selittämään lähes kenelle tahansa. Toki niille, joiden elinkeino nojaa siihen ettei asiaa ymmärrä, on lähes mahdotonta selittää asiaa. Jos siis joskus saan tuon (ensimmäisen?) kirjan valmiiksi, rohkenen arvioida sen olevan vielä kovin kaukana siitä toivotusta tuloksesta. Mutta kuten eräs cowboy sanoi kuolinvuoteellaan - nyt ymmärrän hevosista kaiken... mitä yhdessä elämässä voi oppia.

3 kommenttia:

  1. Jos saat kirjan aikaiseksi tulen varmasti lukemaan, parempi olisi jos se sisällytettäisiin peruskoulun opetussuunitelmaan😂
    Tehon kannalta juomapeli voisi olla kova veto, tai sitten ei, puoli yhdeksän uutisten jälkeen suurin osa pelaajista olisi kiskonut itsensä pöydän alle eikä kympin uutisiin enään riittäisi kuntoa😂

    VastaaPoista