tiistai 2. huhtikuuta 2019

Vaalikansan valikoiva muisti


Pikkuasioista viis

Sanontoja kuten "Jos äänestämällä voisi vaikuttaa, meidän ei annettaisi niin tehdä" ja vastaavia osataan kyllä toistella vaalien välisenä aikana, mutta aina noin puolisen vuotta ennen vaaleja alkaa moiset sanonnat unohtumaan ja ne korvataan mantroilla tyyliin "vain äänestämällä voi vaikuttaa" ja "äänestämättä jättäminen pelaa vastustajan pussiin". Jos nyt kuitenkin pidettäisiin mielessä edes osa niistä syistä miksei äänestämällä eduskuntavaaleissa voi juurikaan vaikuttaa, tai ettei meillä mitään kansanvaltaa edes ole, voisimme ehkä joskus ensi vuosikymmenellä tutkia todellisia vaihtoehtoja edustukselliseen demokratiaan: RIC

Jos taas halutaan pitäytyä siinä uskossa että tämä demokratiamme on se oikea juttu ja sen numeron rustaaminen lappuun oikeasti vaikuttaa asiaan, voitaisiin ihmetellä viimeisien vuosien aikana julki tulleita huolestuttavia tietoja että äänten laskeminen vaikuttaisi olevan epäluotettavaa. Joidenkin mukaan osasyynä tälle laskennassa tapahtuvalle vilpille voisi olla sitä tekevän yrityksen kytkökset mahdollisesti rapakon takana oleviin kolmekirjainjengeihin. Äänten laskija kuitenkin loppupeleissä määrittää vaalien tuloksen ja vaalivilppiä on osattu tehdä kautta aikojen. Mutta unohdetaan nyt sekin pikkuvirhe edellä olevien lisäksi, koska vaalikuumehuuruissa moinenkin unohtuu.

Ja sitten vielä se mediakin pelaa kieroa peliä. Ylenanto tekee puolueellisen vaalikoneen ja median uutisointi on ihan täysin puolueellista, virheellistä ja harhaanjohtavaa. Journalistien omassa äänenkannattajassakin tunnustettiin että media päättää mitkä ovat vaalien pääteemat ja niissähän sitten pysytään ellei käsky käy muuttaa suunnitelmaa. Jokaisen puolueen omat julkaisut kuuluvatkin rummuttaa sitä omaa porukkaa, mutta Yle ja muut mukapuolueettomat valtamediat kuuluisivat kertoa ihmisille asioiden oikean laidan ja antaa ihmisten tehdä itse omat päätöksensä sen mukaan mikä puolue ajaa sitä juuri omaa asiaa parhaiten. Käytännössähän media lähinnä raahaa edustajan toisensa jälkeen ruutuun ja kyselee tyhmiä, minkä perusteella kansa valitsee parhaan ehdokkaan sen mukaan kuka puhuu parhaiten paskaa?


Oma puolue tekee aina kaiken oikein

Mutta unohdetaan taas kaikki edellä mainittu, eli eletään kuvitelmassa että äänestämällä voi vaikuttaa, meillä on kansanvalta, äänestys toimii kuten pitää ja media kertoi meille totuuden eri puolueista... Siispä jäljelle jää ne oikeat, vahvistettavissa ja tarkistettavissa olevat puheet ja teot kansanedustajien ja puolueiden viimeisimmästä ja toki edellisistäkin kausista. Mediahan ei näistä juurikaan puhu, koska saattaisi paljastua heidän omat etunsa siinä sivussa mutta edustajien puheita ja kaikki päätökset voi jokainen itsekin kaivaa eduskunnan sivuilta. Ja sieltähän sitä hauskaa ja todistettavaa riittää yllin kyllin.

Joka ikinen puolue omaa enemmän tai vielä enemmän synkän historian kuinka puheet ja teot (eli se napin painaminen istunnossa) eivät täsmää sitten lainkaan. On siinä sivussa myös myyty sähköverkkoja, annettu pikavippiä Kreikalle ja uudistettu taksejakin, siinä aktiivimallien, hallintarekisterien ja urkintalakien seassa - lista on loputon, mutta tässäpä se suuri ongelma tässä "demokratiassamme" juuri piileekin: vaalikansa osaa aina sopivasti unohtaa KAIKKI edelliset OMAN PUOLUEEN rikkeet. Mikä kuitenkin muistetaan ja muistutetaan, on aina ne muiden puolueiden rikkeet ja töppäykset.

Tämä vahvasti valikoiva muisti aiheuttaa kuitenkin kerta toisensa jälkeen saman tilanteen: valtaan äänestetään aina uudelleen samaa porukkaa jotka todistettavasti ovat valehtelevia oman edun tavoittelijoita, jotka selittävät ummet ja lammet kun jäävät kiinni, luottaen kuitenkin siihen että kuukausia ennen vaaleja se kaikki unohtuu. Ja syy kaikkeen pahaan tunnistetaan aina välittömästi: väärin äänestäneet. Toki, koska missään kohtaa mitään varoitusmerkkejä ei ollut nähtävissä että vika voisi olla muualla?


Antaa asian olla, ei sitä voi muuttaa?

Onko tästä asiasta puhumisessa sitten mitään hyötyä? On ja ei. Suurin osa kansasta ei koskaan tule näkemään tätäkään tekstiä, saatikka ajattelemaan asiaa yhtään sen enempää. Osa taas noudattaa juuri mainitsemaani kaavaa ja jatkaa mesoamistaan kuinka se vastapuoli ja väärin äänestäneet pilaavat koko homman. Mutta jos edes muutama ajattelee asian uusiksi, merkitsee se sitä että tämä asiasta puhuminen on tehokkaampaa vaalivaikuttamista kuin se äänestäminen konsanaan on.

Eli ei, se äänestäminen ei vaikuta ja asiaan ei tule muutosta kunnes kansa sen tajuaa ja vaatii muutosta. Jos kuitenkin on ihan pakko äänestää, rustaa edes semmoinen numero jossa ehdokkaan puolue ei omaa historiaa lupausten pettämisestä, koska silloin et kannata samaa kusetusta vaikka koneistoa vielä kannatatkin. Osa taas tullee äänestämään ehdokasta johon henkilökohtaisesti luottaa, mikä on toki ymmärrettävää, mutta silloin herää kysymys onko ehdokas ymmärtänyt tätä koko peliä lainkaan jos on liittynyt joukkoon jonka historia kertoo karua tarinaa?

Mutta älä minua usko vaan tutki mitä sanon. Tarkista poliitikkojen puheet ja teot, tarkista mitä media kertoo puolueesta/ehdokkaasta jota ajattelit kannattaa. Onko tämä puolue, jolla siis se valta on, luotettava ja onko se ehdokas sanojensa mittainen ihminen. Jos yksikin osa edes haiskahtaa, on ääni kyseiselle taholle samalla ääni koneistolle jonka ansiosta olemme tässä tilanteessa. Ja vielä kerran: äänestämättä jättäminen ei ole ääni valtaapitäville, vaikka sitä kuinka selittää. Kieron järjestelmän kannattaminen on se aktiivinen toimi, eli äänestävät ovat ihan itse 100% vastuussa järjestelmästä, ei ne jotka eivät osallistu tähän sirkukseen. Eiköhän tämä voisi olla sitten se viimeinen kannanotto tähän pelleilyyn?

2 kommenttia:

  1. Median manipulaatio, ehdokkaiden katteettomat lupaukset, oman edun härski tavoittelu, kaikki täysin totta. Vaalivilppi hyvinkin mahdollista.
    Suomalainen versio demokratiasta perustuu puolueiden valtaan, ehdokas voi luvata vaikka kuun taivaalta, mutta valittuaan tekee juuri niin kuin puoluejohto määrää. Eli valintaa tehdessä kannattaa tutustua puolueohjelmiin ja jättää yksittäisen ehdokkaan jorinat omaan arvoonsa. Jos mikään puolue ei saavuta yli 50% kannatusta joutuvat kaikki tekemään kompromisseja. Tämä siis ideaali tilanne nykyisessä järjestelmässä, toisaalta jokaisella päättäjällä saattaa olla näkymätön käskyttäjä.
    Vaalitapa taas suosii isoja listoja,joten pienten puolueiden läpipääsy on kiven takana.
    En kannata "koneistoa", mutta tahtomattani olen osa sitä. Nähdäkseni elääkseen on pakko tehdä töitä, elää siivellä tai ryhtyä rikolliseksi, yhtä kaikki jokainen omalla tavallaan koneiston osa. Todelliseen apassiin, joka paskat välittää yhteiskunnasta eläen täysin sen ulkopuolella, olen törmännyt yli 50 vuoden elämäni aikana vain yhden kerran.
    Jos joskus löydän sen vivun jolla kammeta sairas maailma takaisin raiteilleen, lupaan vääntää niin kauan että otsasuoni katkeaa. Siihen asti koitan tehdä omasta ja läheisteni elämästä edes siedettävää ja nivusia myöten paskassa kahlaten äänestää jälleen kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huonoista vaihtoehdoista vähiten huono, siihen se monasti menee. Hyviä vaihtoehtoja kaivattaisiin ja näen tällä hetkellä ainoana, tosin hyvin etäisenä, vaihtoehtona keltaliivien ajaman RICn. Millä siihen päästään onkin taas toinen tarina...

      Poista