tiistai 11. joulukuuta 2018

Liberalismista progressivismiin


Liberalismi on kuopattu

Joten... kauan eläköön edistyksellisyys? Mutta ei nyt oikaista suoraan nykypäivään vaan tutkiskellaan hieman menneitä. Kun sotien jälkeen ja talouden lähdettyä kunnolla nousuun ihmisillä oli jälleen vaurautta keskittyä muuhunkin kuin omaan selviytymiseen, alkoi liberalismi nostaa jälleen päätään. Vapaus on hieno asia ja silleen, mutta miten käy yhteiskunnalle kun kaikki on vaan kivaa ja mukavaa? Rauhan puolesta kun marssit oli marssittu, jäljelle jäi vain se idea vapaudesta ja vapaus on kovin abstrakti käsite. Jos joku tulisi sinulta kysymään mitä vapaus merkitsee, mitä sanoisit?

Esimerkiksi sananvapaus on aivan mahtava aate, oikeen demokratian kulmakivi, mutta kuka sen puolesta lähtisi taistelemaan ja vaatimaan sen säilyttämistä? Asiahan on täysin itsestäänselvä - ei sananvapautta voida viedä koska kerran jo opimme sodan kauhuja edeltäneistä ajoista kuinka vapauksia rajoitettiin. Mutta kun ei niitä omia mielipiteitä enää lähdetty luomaan vaan kaikki omaksuttiin suoraan ulkoa, kulttuurin muokkaamana, oli tämäkin vapaus lähes yhtä tyhjän kanssa. Ja kun jotain asiaa ei pidetä enää arvossa, on vaarana että se rappeutuu ja mahdollisesti jopa katoaa.

Voidaan väittää, että liberalismi kuihtui itsestään kasaan, mutta väittäisin että valtaapitävät olivat avuliaita kuoppaamaan moisen aatteen. On vaikea edes sanoa koska herramme tajusivat kuinka kansoja voidaan väkivallattomasti saada tekemään lähes mitä tahansa, mutta pienellä avustuksella onnistuttiin liberalismi kuoppaamaan itse kaivamaansa hautaan. Jahka kaikesta tästä vapaudesta oltiin riittävän kauan puhuttu ja juhlittu, tuli vastaan se karu kysymys - mutta mitäs sitte? Liberalismilla ei tähän ollut mitään kunnon vastausta, kaikki oli vaan vapautta ja asioiden oletettiin korjaantuvan lopulta kai itsekseen. Ihmiset kaipasivat suuntaa ja monelle sen suunta löytyikin progressiivisesta ajattelusta. Suomessa asiasta puhutaan esimerkiksi edistyksellisenä vasemmistona tai mikäettei myös vihervasemmistona.


Koulusta se lähtee

Kun sielä 60-luvun hujakoilla Suomessa lähdettiin oppikouluja kuoppaamaan ja tilalle pykäämään peruskoulujärjestelmää, ei taidettu ihan täysin ymmärtää mihin se voisikaan johtaa. Tai sitten tiedettiin tasan tarkkaan kuinka aivopestään kokonainen kansakunta kertaheitolla. Sukupolvi toisensa jälkeen erkani kauemmaksi vapaista ajatuksista kun tilalle haluttiin edistyksellinen yhteiskunta, joka perustuu yhteisiin arvoihin kuten tasa-arvo ja ihmisoikeudet. Kumpaakaan näistä ei osata vielä tähän päivään mennessä määrittää niin, että se sopisi edes enemmistölle, mutta se ei haittaa koska tarkoituksena on ajaa tasa-arvoista yhteiskuntaa jossa kaikilla kaikilla on samat ihmisoikeudet. Edistyksellisyyttä, siis.

Erona vapauteen edistyksellisyydessä onkin se, että yksi voidaan uhrata monen puolesta yhteisen edun vuoksi. Itse moista päätöstä ei voi tietenkään tehdä vaan sen tekee aina korkeampi elin, auktoriteetti. Auktoriteetti osaa kertoa kuka alistaa ketä ja kenet tahi mikä täytyy yhteisen hyvän vuoksi uhrata. Vapauksista voidaan aina luopua ja antaa tilalle oikeuksia joiden mukana on aina velvollisuuksia. Edistyksellistä, eikö totta? Tämä kaikki opetetaan heti pienestä pitäen lapsille ja kun kolme-neljä sukupolvea opettajia on ajettu saman järjestelmän läpi ja valikoitu ne kaikista parhaiten nämä arvot omaksuneet jatkamaan linjaa, saadaan erittäin edistyksellinen indoktrinaatiokoneisto.

Ulkoa katsoen tämä edistyksellisyys näyttää tosin joltain ihan muulta. Edistyksellisyys näyttääkin taantumukselta, mutta sisältä katsoen näkymä on toki toinen - nyt ollaan luomassa uutta parempaa tulevaisuutta koko yhteiskunnalle. Jokainen poistettu vapaus ja tilalle annettu rajoitettu oikeus on askel kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. On jokaisen velvollisuus luoda turvallinen yhteiskunta kaikille, vaikka sillä kustannuksella että ne oikeudetkin otetaan pois. Liberaalille tämä olisi dystopiaa, mutta suuri osa entisistä liberaaleista onkin hyväksynyt edistykselliset arvot tilalle ja nyt sitten suvaitsee opetetulla tavalla eri asioita. Yksi äänekkäimmistä edistyksellisistä liikkeistä nykyään ovat feministit, joiden alati uudistuvat säännöt näyttävät tietä edistyksellisille.


Vain suunta on tärkeä?

Keinoista viis, ainoastaan tulevalla on merkitystä. Tähän ei liberaaleilla ollut antaa vastausta, joten aatteella ei voitu ratsastaa parempaan huomiseen. Konservatiivien suunnalta katsottaessa ei tosin voi parhaalla tahdollakaan puhua paremmasta huomisesta, mutta vaikuttaa siltä että edistyksellisyys on onnistunut yllättämään konservatiivit housut kintuissa pahemman kerran. Lähde toisensa jälkeen mihin törmäsin asiaa tutkiessani antoi karun kuvan siitä, etteivät konservatiivit, oikeisto, lokalistit tai millä nimellä neoliberalismin vastustajia haluaakaan kutsua, tunnu käsittävän mitä vastaan he ovat taistelemassa tätä aikamme suurinta kulttuurisotaa.

Mihin suuntaan siis ollaan menossa? Entistä enemmän asioita yritetään siirtää pois keskusteltavista aiheista (koska niitä ei voida argumentaatiolla "voittaa") ja kohti saneltavaa totuutta, eli virallista tarinaa. Näistä asioista ei siis enää saa edes keskustella, vaan ne ovat perustavaa laatua olevia ja muuttumattomia faktoja. Usein näitä asioita pönkitetään tieteellä, joka on vartavasten luotu todistamaan asia juuri halutulla tavalla ja kun tiedepiireissä ei suvaita kuin yksi kanta, ovat tulokset sen mukaisia. Vapaus, oli se sitten sanan tai edes mielipiteen, on tarkoitus hävittää ja tilalle saadaan edistyksellinen Huxleyn uusi uljas maailma.

Mutta onneksi ei olla aivan niin pitkällä, vielä. Liberaalit, eli vapauksien puolesta puhujat, voisivat harkita tätä lähes hullulta kuulostavaa liittoa konservatiivien kanssa, joille siis se entinen, vaikkapa 80-luvun meno oli ihan jees ja sananvapaus on ihan oikeasti puolustettava ajatus. Jos näistä kahdesta vastakkaisesta näkemyksestä saataisiin vaikkapa radikaalin demokratian avustamana kehitettyä jokin uusi yhteiskuntajärjestelmä, voitaisiin tämä edistyksellisen valevasemmiston uusi uljas maailmanjärjestys saada vielä pysäytettyä. Mutta tämä vaatii paljon lisää funtsimista ja kaivelua...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti