lauantai 19. tammikuuta 2019

Populismia redux


Määrittelyä

Kun edellisen kerran populismista kirjoitin, jäi tekstistä puuttumaan monta asiaa jotka ovat tulleet myöhemmin esiin. Yksi näistä on Suomen "ykköspopulistin", Timo Soinin gradu "Populismi - politiikka ja poltinmerkki" jota en suoranaisesti suosittele luettavaksi, mutta mistä löytyy useita mielenkiintoisia kohtia sekä mielenkiintoinen kysymys - miksi ihmeessä asiat tehtiin tuolla tavalla kun tiedettiin mihin se johtaa? Populismi/populisti-sanaa käytetään aina tilanteeseen sopivalla tavalla aina leimakirveestä itsekehuun, eikä sille voida antaa paljoa sen tarkempaa määritystä kuin vanhassa tekstissäni: "Populistilla tarkoitetaan yleensä poliitikkoa, joka sanoo ajavansa kansan asiaa."

Media käyttää sanaa lähinnä halventamaan jonkun tahon esitettyä asemaa, mikä ei välttämättä ole edes ihan tuulesta temmattua, etenkin täällä Suomessa. Tämä meidän "demokratiamme" kun on lähinnä surkea vitsi ja poliitikkojen puheet vaan lässytystä tullakseen valituksi, voidaan siis heitä hyvällä omallatunnolla kutsua populisteiksi - sanotaan, muttei tehdä. Kun vaalit ovat tuloillaan, kaikki poliitikot äityvät kosiskelemaan kansaa sen hetkisillä kuumilla aiheilla. Media olisi halunnut että seuraavat vaalit ovat ilmastovaalit, koska siitä voidaan lässyttää loputtomasti sanomatta mitään hyödyllistä saatikka konkreettista, mutta toisin kävi ja saatiin maahanmuuttovaalit josta lässytetään sanomatta mitään hyödyllistä saatikka.... heeeeeetkonen.

Eli saamme kuin saammekin vaalit, jonka rajat piirretään lässytyksellä ja turhilla lupauksilla ilman pienintäkään aikomusta pitää lupauksia, koska kansainväliset sopimukset ja konsensus ja lässynlässyn. Kaikkien puolueiden ohjelman takana on kuitenkin sama neoliberaalien ryöstöverotuksen luova poliisivaltio-eurostoliitto, sillä erotuksella että osa puolueista haluaa Suomeen väritystä ja osa taas ei. Eli se populismi rajoittuu muutamaan esille nostettuun asiaan ja lopuista ollaan ihan hyssykkää koska ne eivät ole millään tavalla populistisia asioita - kansa ei niitä halua, mutta tulee ne saamaan jos äänestävät. Hieno tämä valedemokratian illuusio, eikö totta?


Toisenlaista populismia

Kuten Soinikin gradussaan jo päätteli, populistinen puolue edustuksellisessa demokratiassa ei voi koskaan tulla säilymään, vaan se tuhoutuu omaan mahdottomuuteensa ilman poikkeuksia. Jokainen mukaan liittyvä ja asioista perillä oleva ymmärtää, että tarkoitus on päästä valtaan ratsastamalla kansan tahtoa myötäilemällä ja valtaan päästyä otetaan kaikki mikä irti lähtee mukaan ja sitten juostaan. Mitään tulevaisuutta ei populistisella puolueella ole, koska se ei valtaan päästyään voi olla enää populistinen koska sen omat edut menevät kansan edun edelle. Kansaa tarvittiin ainoastaan valtaan pääsyyn, sen jälkeen kansa on vain hidaste omien etujen ajamisessa.

Putinia esimerkiksi kutsutaan populistiksi, mutta hänen populismissaan ja näiden suomalaisten paskanpuhujien välissä on kuitenkin melkoinen ero. Putin, samoin kuin ainakin näennäisesti muutama muukin poliitikko ympäri Eurooppaa (Orbán ja Salvini), tekevät asioita omalla tavallaan ja kansa kannattaa heitä. Eli he luovat kansan tahtoa, eivät muokkaa niinkään omaa tekemistään kansan tahdon mukaisesti. Trump menee tässä kohtaa välimaastoon - hän sekä tekee mitä kansa haluaa, kuin teoillaan saa kansan kannattamaan tekojaan... ja toki samalla tekee paljon mitä kansa ei kannata eikä halua. Suomalaiset poliitikot taas puhuvat mitä kansa haluaisi, mutteivät tee sinnepäinkään eivätkä saa juurikaan kansaa kannattamaan tekosiaan muutoinkaan.

Pienimmän pahan periaatteella monet kuitenkin tekevät sen valintansa ja siksi perinteisten puolueiden kannatus, samoin kuin populistisen "opposition" äänestäminen on yhtä hyödyllistä. Siis ojasta allikkoon. Karismaattisen sankarin valitseminen on monelle se päällimmäinen syy äänestää puoluetta, joten Suomessa onkin ensiarvoisen tärkeää saada näkyville paikoille kaikki mahdolliset sädekehäänsä kiillottavat hahmot. Puheet ja teot eivät täsmää, mutta kun hahmo säteilee kirkkaasti, ei sillä ole mitään väliä valtaosalle minkään puolueen kannattajista. Ja sitten taas vaalien jälkeen ihmetellään miksi taas meni persiilleen. Miksiköhän?


Vaihtoehtoja odotellessa

Kunnes Suomeen saadaan jotain RIC-kansanäänestystä vastaava laki voimaan, tai jotain aivan muuta joka palauttaisi vallan kansalle, olemme jumissa tässä edustuksellisessa vähemmistödiktatuurissa. Uusia populistisia puolueita tullee nousemaan, mutta niin kauan kuin edustajat eivät ole vastuussa puheistaan, ei meillä ole mitään takeita että saisimme koskaan mitä äänestämme vaaleissa. Ja siihen koko populismi perustuukin - tyhjiin lupauksiin sillä hetkellä kansaa kutkuttavista asioista.

Syyttävää sormea voidaan osoittaa niin poliitikkoihin kuin mediaankin. Median tehtävä olisi tuoda epäkohtia esiin, mutta sen sijaan he keskittyvät kaikkeen turhanpäiväiseen ja auttavat poliitikkoja kiillottamaan sädekehäänsä omille kannattajilleen. Tästä esimerkkinä voidaan pitää median kelkankääntöä maahanmuutosta, millä annettiin aivan loistavat saumat saada valtavaa kannatusta "oppositiolle" joka on mielestään puhunut asiasta jo pitkään, tosin tekemättä yhtään mitään. Jännää kuinka tämä oppositio ei ole vuosien saatossa onnistunut tuomaan yhtään faktaa ongelmista esiin, kun ottaa huomioon että he voivat pyytää tietoja muilta valtiovallan toimijoilta... aivan kuin oltaisiin odoteltu vaaleja ennen kuin taas "tehdään" jotain, siihen asti vaan lässytetään.

Olisi varmaan alkuun pitänyt taas tarjota hernepussia lukijoille, koska moinen mielipide ei monissa piireissä ole lainkaan suosittu. Suuria johtajia ja sitä omaa puoluetta solvataan, joten itkupotkuraivarit päälle ja sananvapaus romukoppaan - ei noin saa sanoa meidän puolueesta, se pelaa vastustajien laariin, etkö käsitä?! Käsitän varsin hyvin että moiset puheet ottavat henkeen jos on uskonut tähän valedemokratiaan vuosikaudet. Mutta kun satun olemaan kansan puolella, en yhdenkään porukan joka luulee olevansa oikeutettu määräämään muille miten tulee olla, elää ja ajatella. Populismin "vastaus" tosin löytyy Soininkin gradusta - kaikki siihen mukaan halajavat tietävät miten tämä homma toimii. Kyllä, meitä kusetetaan ja nauretaan makoisasti päälle kun kaikkien näkyvillä olevaan vastaukseen ei juuri kukaan kiinnitä huomiota.

2 kommenttia:

  1. Artikkeli löytyi FB:n kautta ja lukeminen onnistuu. :)

    Ei ole shenzuurin pakkokeinot siis vielä sitä estäneet.

    VastaaPoista